Nieuws

Volgens EuroParcs, een belangrijke partner van de ECF, is de meerwaarde van de EuroParcs Charity Foundation helder. Lees meer informatie!

,,Wij zijn ondernemers, doen zaken met energieke investeerders en ontvangen op onze resorts gelukkige gezinnen die doorgaans een week, weekend of midweek op vakantie zijn”, vertelt directeur Wim Vos jr. ,,Door de drukte van alledag verschuiven maatschappelijke kwesties, zoals de zorg voor kwetsbaren, naar de achtergrond in je beleving. Maar die film drukten ons met de neus op de feiten. Juist doordat we als onderneming zo succesvol zijn mogen we de noden van zij die het nodig hebben, zoals kinderen met kanker, niet vergeten. We zijn nota bene zelf een familiebedrijf. Wij weten hoe belangrijk een goed gezinsleven is.”

En dat niet alleen, maar Wim Vos jr, zijn jongere broer Wouter en hun vader Wim Vos sr. zijn allen ook opgevoed met kerkelijke normen en waarden. ,,Nogmaals, als ondernemer ben je druk, drukker drukst, maar met Kerst en Pasen gaan we nog altijd met de familie naar de kerk. We namen ook voor de ECF werd opgericht dus op gezette tijden wel de tijd voor reflectie op wat men noemt levensbeschouwelijke kwesties. Alleen, wat de priester of pastoor vertelt is de theorie. De ECF liet ons de praktijk zien.”

diner

ECF

Dat wil zeggen de directeursvrouwen Mienie, Josefina en Sylvana Vos, want zij stonden in 2012 aan de basis van de oprichting van de ECF. ,,Daar stonden de mannen helemaal los van”, verklaart Wim Vos jr. ,,Zij kwamen met het idee en natuurlijk hebben we dat vanaf het begin ondersteund, maar nadrukkelijk op de achtergrond. Zij hebben zelf een website geregeld, sponsors gezocht en vooral ook contact gezocht met organisaties die in directe verbinding stonden en staan met gezinnen waarvan een kind kanker heeft. Denk aan de belangenverenging VOKK (Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker, red.) en de Stichting Gaandeweg  die korte vakanties organiseert voor de getroffen gezinnen, ook voor hen die een kind heeft verloren aan die vreselijke ziekte.”

 EuroParcs faciliteerde vanaf de oprichting de ECF door vakantiewoningen gratis beschikbaar te stellen voor de getroffen families. En dat doet EuroParcs nog steeds: medio 2016 hebben inmiddels ruim tweehonderd gezinnen met een kind dat strijdt tegen kanker of daaraan is overleden genoten van een vakantie op één van de resorts van EuroParcs. ,,Dat is niet alleen belangrijk voor het zieke kind, want dat is eindelijk even weg uit een ziekenhuisomgeving,  maar ook voor de ouders en de broertjes en zusjes”, vertelt Wim Vos jr. ,,De ouders staan namelijk maandenlang of nog langer onder hoogspanning. Vaak moet één van hen zijn of haar baan opgeven om voor hun zieke kind te zorgen. En de broertjes en zusjes komen door die zorg vaak aandacht te kort. Ook voor hen is zo’n vakantie dan ook een zegen.”

Film

Nogmaals, het was de film op het Benefietgala op EuroParcs Resort Limburg in Susteren die de directie van EuroParcs een brok in de keel bezorgde. En daar bleef het niet bij. Ten eerste werd door EuroParcs direct op dat gala een flink bedrag gedoneerd om op datzelfde resort een eerste KanjerKasteel te bouwen: een vakantiewoning die qua inrichting helemaal toegespitst is om een kwetsbaar kind met kanker te kunnen laten verblijven. Daarnaast is de ECF sinds 2015 sterker dan voorheen verbonden met het familiebedrijf. Wim Vos jr.: ,,Dat wil zeggen: De ambassadrices van de ECF werken nog steeds volledig onafhankelijk en ook de stichting is nog steeds een onafhankelijke organisatie, maar we laten nu wel meer dan vroeger zien dat er een duidelijke band is tussen de ECF en EuroParcs. Dat is nadrukkelijk geen zakelijke beslissing, maar een stuk emotie. Onze vrouwen hebben ons mannen laten zien dat er meer is dan alleen ondernemen. We voelen ons simpelweg meer betrokken.”

cheque

Benefietdiner

Dat bleek dit voorjaar, want zaterdag 14 2016 gaat bij de ECF, maar ook de VOKK en de Stichting Gaandeweg de annalen in als een heel bijzondere dag. De dag namelijk dat een tweede KanjerKasteel het licht zag. Met steun van EuroParcs was dit keer niet een resort maar een wel heel bijzondere locatie het decor van een nieuw hoogtepunt: de wintertuin van het Krasnapolsky Hotel aan de Dam in Amsterdam waar een Benefietdiner plaatsvond. Wim vos jr.: Het doel was de gasten culinair en muzikaal te verwennen en daarnaast ze bewust te maken van waar de ECF voor staat en wat ze doet.” Opnieuw werd er een indrukwekkende film getoond, waarin ouders van kinderen met kanker vertelden over hun ervaringen en hoe blij ze waren met de gratis vakanties die ze dankzij de ECF kregen aangeboden. ,,Ik kreeg wederom een brok in de keel”, vertelt Wim Vos jr. ,,Maar dat gold voor de hele zaal. Er werd een bedrag van bijna 70.000 euro gedoneerd, de helft meer dan op het Benefietgala in Susteren!”

Meerwaarde

Het resultaat is dat er een tweede KanjerKasteel gaat komen en wel op EuroParcs Resort Veluwemeer bij Nunspeet. Meer nog dan bij Wim Vos jr. of de ambassadrices van de ECF wist Angela Poort van de VOKK de meerwaarde hiervan het beste uit te drukken: ,,Je hebt veel bedrijven en instellingen die wat doen voor getroffen gezinnen als de kinderen eenmaal beter zijn, maar er zijn er niet zoveel die actie ondernemen in de periode dat de families dit het meest nodig hebben. En dan zo’n initiatief als het Benefietavond in het Krasnapolsky…Alleen de locatie al! En het gezelschap was niet eens zo groot, maar er rolt een bedrag uit wat ik nog nooit op enig Benefietinitiatief heb gezien. En het is zo hard nodig…Als je de blijdschap van de zieke kinderen ziet als ze met hun ouders, broertjes en zusjes in het KanjerKasteel op EuroParcs Resort Limburg in Susteren verblijven…Daar zijn geen woorden voor.  Ik ben dan ook heel blij dat er een tweede KanjerKasteel gaat komen.”

Daar sluit Wim Vos jr. zich uiteraard bij aan. ,,EuroParcs groeit harder dan ooit en daar zijn we als directie uiteraard erg blij mee, maar toch kijken we er anders tegenaan als voor het Benefietgala eind 2014. Hoe ambitieus we ook zijn, we kunnen dankzij de ECF beter reflecteren. Daar zijn we onze vrouwen uiteraard dankbaar voor, want uiteindelijk is denk ik de man achter de ondernemer belangrijk dan de ondernemer zelf.”