Nieuws

Die enorme passie om zieke kinderen waar het maar kan te ondersteunen heeft er onder meer toe geleid dat in 2012 een speelterras is geopend op het dak van het Radboud Ziekenhuis. Nu zoekt de Stichting gelden om een ‘beweegtuin’ te laten aanleggen bij het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis. Dit project, maar vooral ook de onbezoldigde inzet van de vele vrijwilligers heeft de directie van EuroParcs geraakt. Daardoor kon een afvaardiging van het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis afgelopen vrijdag een cheque met een substantieel bedrag in ontvangst nemen in het hoofdkantoor van EuroParcs in Apeldoorn. De cheque werd uitgereikt door Josefina Vos, één van de oprichters en bepalende gezichten van de EuroParcs Charity Foundation (ECF).

Want zoals Gerard Hermsen, algemeen manager bij EuroParcs, het op deze vrijdag stelt is aan EuroParcs ook een stichting verbonden die zich inzet voor zieke kinderen. De EuroParcs Charity Foundation (zie ook www.europarcscharityfoundation.nl) verzorgt kosteloze vakanties op de resorts van EuroParcs voor kinderen met kanker alsmede hun broertjes en zusjes en hun ouders. Daartoe is op Resort Limburg in Susteren een zogeheten KanjerKasteel neergezet: een vakantiewoning die geheel ingericht is voor deze kwetsbare doelgroep. Een tweede KanjerKasteel op Resort Veluwemeer nabij Nunspeet is op komst. ,,De ECF werkt hierbij samen met de belangenvereniging VOKK (Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker) en de Stichting Gaandeweg die ons gezinnen aandraagt die in aanmerking komen voor de gratis vakanties”, aldus Josefina Vos. 

Buiten spelen
Voorzieningen treffen is één maar de kracht van de resorts en daarmee ook het KanjerKasteel van nu en straks is vooral ook de locatie: ze zijn alle op absolute A-locaties gelegen. Bij het water, aan het bos of aan de heide… Dat houdt voor kinderen in lekker buiten kunnen spelen, al ligt dat voor zieke kinderen vaak wel wat anders. ,,Vandaar dat de tuin ons KanjerKasteel extra veel speelattributen kent”, verklaart Josefina Vos, die samen met Sylvana Vos, Mienie Vos, Marga Hermsen en Sanne van Hoek tot het kwintet behoort dat ECF-ambassadrice is. ,,En vandaar ook dat EuroParcs het project de ‘beweegtuin’ van Stichting Mijn Liefste Wens ondersteunt.”

Beweegtuin
Theo Schippers, voorzitter van de Stichting, toont op deze vrijdag hoe die ‘beweegtuin’ eruit gaat zien. ,,Hij gaat bestaan uit een gedeelte voor de jongere en oudere kinderen die met een loopbrug met elkaar in verbinding staan en elk specifiek uit speelattributen bestaan voor de doelgroep. Denk aan klimbruggen en een hut om je in te verstoppen voor de jongere kinderen en een tafeltennistafel en een trapveldje voor de oudere jeugd.” 

Environmental health
Inmiddels is volgens Esmeralda Spanjaards, kinderarts op het Canisius-Wilhelmina Ziekenhuis bewezen dat de omgeving het genezingsproces van kinderen beïnvloed. ,,Vandaar ook dat met hulp van de Stichting de wanden van de kamers en gangen op de afdelingen zijn aangepakt. Ze zijn veel kleurrijker geworden met allerlei tekeningen. De kamers hebben ook aparte namen gekregen zoals bijvoorbeeld de Dinosauruskamer.” Om daar met een lach op te laten volgen: ,,Ja, we hebben ook een Voskamer.” Juist vanwege de nieuwe inzichten van environmental health, zoals deze nog vrij nieuwe tak van wetenschap genoemd wordt, is het volgens haar zaak dat de ‘beweegtuin’ er zo snel mogelijk komt. ,,Elk mens wil dat kinderen niet ziek worden en als ze ziek worden dat ze zo snel mogelijk genezen. Daartoe wil je alles aangrijpen dat het genezingsproces bevordert.”

Sponsors werven
Een en ander hangt wel af van sponsors. De ECF heeft daar ruime ervaring mee. Josefina Vos: ,,Een gala-avond, een galadiner in het Krasnapolsky in Amsterdam: Het zijn maar twee voorbeelden op welke wijze wij naar buiten treden om sponsors te werven.” Sponsors werven is zelfs de voornaamste taak van Stichting Mijn Liefste Wens. ,,Want de projecten worden door de ziekenhuizen zelf bepaald”, vertelt Schippers. ,,In de beginjaren, de Stichting bestaat nu 12,5 jaar, moesten we wat scepsis overwinnen, maar de drie ziekenhuisbesturen alsmede de managementlaag daaronder, zag al snel dat wij echt dingen voor elkaar kregen. De samenwerking is nu al vele jaren hecht te noemen. Tegelijkertijd kampen de ziekenhuizen met krimpende budgetten. Het is bijna niet meer mogelijk uit de overheidsgelden extra voorzieningen te betalen voor patiënten.”

Uitdaging
De uitdaging wordt bovendien vergroot omdat sponsoren kritischer zijn geworden. Schippers: ,,Hoewel we hier praten over zieke kinderen ervaren wij ook de maatschappelijke trend dat je je steeds weer moet bewijzen om mensen te overtuigen. Dat houdt in steeds minder algemene sponsoren en steeds meer sponsoren die op projectbasis een donatie doen.”

Kroonjuwelen
Mijn Liefste Wens heeft zodoende in de afgelopen jaren een aantal ‘kroonjuwelen’ voor elkaar weten te krijgen op de drie ziekenhuizen. Een overzicht: 

  • Het genoemde dak-speelterras;
  • Nieuwe apparatuur voor het Radboud KinderTV;
  • VisitU, een dienstverlening binnen de gezondheidszorg die patiënten op ieder moment van de dag verbindt met familie, vrienden en kennissen op iedere plek waar men op dat moment zou willen zijn. VisitU levert een bril waarin een telefoon geplaatst wordt. Op de telefoon speelt de patiënt een app af die rechtstreekse én vooraf opgenomen beelden kan ontvangen van een 360 graden camera. De camera bevindt zich op de plaats waar jij op dat moment wilt zijn. Dit is vaak de thuissituatie van een patiënt waar hij/zij deel kan uitmaken van het familieleven, maar kan ook een andere plek in het ziekenhuis zijn of de klas op school;
  • Vloerprojectie. Dat wil zeggen: als je over de vloer loopt zie je bladeren wegwaaien of takken buigen. Het is alsof je buiten loopt;
  • Verkeersproject. De afdeling kindergeneeskunde op het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis is ingericht met ‘wegen’, stoplichten en fietsen zodat de zieke kinderen ook binnen aan de broodnodige beweging komen. Schippers: ,,Toen de directeur een rondleiding gaf, werd hij aangesproken door één van de kinderen. Reden: Hij stond in de weg, want het stoplicht stond op groen.”
  • Dierenontmoetingsplek op het Amalia kinderziekenhuis, onderdeel van het Radboud. Schippers: ,,Als je ergens in je hart wordt geraakt is het wel op deze plek buiten bij de ingang van het ziekenhuis. Hier kunnen ouders de huisdieren van de kinderen mee naar toe nemen. Het weerzien tussen het zieke kind en zijn huisdier leidt tot zeer hartverwarmende taferelen.”